Wednesday, 29 July 2015

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....MAAF ZAHIR DAN BATIN

Assalamualaikum kawan2...
lamanya tak update blog kesayanganku ni...
dah bersawang2 ni...hihihi...
ok la sempena bulan Syawal yg mulia ni saya nak ucapkan selamat hari raya pada yg follow blog ni terutamanya dan pada sesaper yg terterjah ke blog ni secara tak sengaja ke...


Selamat Hari Raya..Maaf Zahir Batin....
Dari saya sekeluarga...

Monday, 25 August 2014

Assalamualaikum..

Assalamualaikum, da lama sgt aku tk update n sharing pe2 kt blog aku ni. Malas tahap melampau dah nk update. Hihihi. Tp arini aku jenguk sini jap. Saja je. Teringat nk share gambr hasil jahitan aku buat baju raya anak2 aku. Jubah dan peplum. Tadaa..ok layan la tgk2 gambr2 tu je. Tutorial jubah dan peplum ni akan ku buat bila aku share nanti2 yek.

Tuesday, 31 December 2013

Kenangan 2013...Harapan 2014

Salam..hanya beberapa jam dr skrg thn 2013 akan berlalu meninggalkan byk kenangan2 suka, duka, pahit dan manis pd kita semua.

Aku pulak, dlm byk2 pengalaman dlm thn 2013 ni, yg paling memberi kesan pd diri aku adalah bila kwn baik aku yg aku dah anggap mcm keluarga aku, tiba2 berubah sikap.

Nak citer la ni. Aku mula nampak perubhn dia kt aku dr segi bila g lunch slalunya dia akan pelawa aku join tp dah tk pelawa lg. Pastu bila tjumpa aku kt kwsn2 opis mcm kt toilet ke kt surau ke, dia tak kata pe2 tp senyum je. Aku prasan sbelum dia jd cmni, ada la insiden ni. Citernya ada satu hari jumaat mlm sabtu dia mesej kt aku, ajak g akuaria klcc esoknya (ari sabtu le) dan jgn heboh2 kt kwn2 lain kt opis. Dia kata g ngan tiga org lg kwn kami. Aku ni heran pasal sejak dah 10thn aku berkwn dgn dia tk penah kami g jenjalan ari cuti. So aku reply mesej dia tanya mcm2..kenapa g ari cuti la, g ngan saper lg la, naper tk bleh heboh2 kt kwn2 len la..aku ni pun sengal tanya mcm2 walhal aku memang tk bleh g pasal laki dan anak2 aku tak sihat time tu (kan mudah kalau aku jwb je tk dpt g..huhuhu) Tp dia tk jwp2 pun mesej2 pertanyaan aku tu. Tak puas hati, aku mesej lak kt salah sorang kwn2 yg dia kata pegi tu, si Norm (nama glem dia la). Norm pun xplen kt aku. So aku bgtau Norm aku tk dpt join.

Next week nya aku keja cm biasa. Tp tu la mcm aku kata td sbelum ni, dia semcm je kt aku. Nk tanya aku mcm takut2. So aku tanya Norm ada tak dia citer atau komplen pe2 pasal aku. Norm kata tkde pulak. Lg aku heran. Mcm2 soalan timbul kt fikiran aku...apa salah aku wt kt dia ke yg aku tk prasan kan. So aku perhati gerak geri dia, air muka dia, dr hari ke hari. Lelama aku jd yakin memang dia ada bengg kt aku. So aku beranikan diri mesej dia, tanya kot2 ada wt salah. Dia reply kata..ya dan puncanya kes g akuaria klcc tu..dia kata aku mcm tk caya dia nk g jenjalan bw anak2 dia dgn anak2 kwn2 kami yg 3 org lg tu. Aku reply lak minta maaf kot aku mcm tak percaya kt dia tp sbenarnya aku bukan tk caya cuma heran je pasal sejak da 10thn kwn tk penah kita kuar ari cuti..kalau kuar time rehat pjg ari jumaat memang slalu la. Tp dia reply smula katanya dia dah tak respect kt aku sejak aritu. So aku mintak maaf la dan tak mahu dipjg2kn lg. Tp dia lak kata aku emo, ego, mcm budak2 sbb mesej kwn dia yg si Norm tu tanya kn hal kenapa dia mcm berubah pd aku...dan tindakan aku bertanya hal dia pd org lain tu katanya menjatuhkn maruah dia pd kwn2 dia yg lain tu (kwn2 yg lain2 tu mcm si Norm, Lel dan Rina, dorang ni staf2 br kt opis kami yg mula bkwn rapat dgn kawan baik aku ni). Bila baca mesej dia kata aku emo, ego, mcm bebudak, memalukan dia dpn kwn2 br dia tu, membuatkan aku jd sedih. Tambah aku sedih sgt2 bila dia mesej katanya, dia tknak berkwn dgn kwn mcm aku ni sbb takut dia akan jd lebih negatif. Lebih kurang gitu le mesej dia. Aku pun nangis la sampai laki aku heran tgk aku mesej2 sambil nangis2.

Aku sedih sgt tu sbb aku sayang dia sbg sahabat baik aku dan sayangkn persahabatan kami. Dia aku dah anggap mcm adik bradik. Kami share kisah suka duka sesama selama ni. Tetiba dia mcm nk menjauhkn diri dr aku dan mcm tak suka sgt kalau aku join dia dan geng2 br dia skrg g lunch ke atau memana dan paling sedih bila mesej dia kata..kalau berkwn lg dgn aku dia jd lebih negatif..huhuhu..Allah je Maha Mengetahui kesedihan aku. Mcm teruk sgt aku ni, kwn bleh putuskan persahabtn semudah tu je. Skrg dah 2 bulan lebih dia memutuskan utk tidak berkwn ngan aku lg. Tarikh 23hb. Oktober 2013 memang aku ingat sbb hari tu le dia mesej kata tknak kwn dgn aku lg. Mcm org putus cinta, aku nangis2 tiap kali teringat hal ni. Tp skrg aku dah tk nangis2 lg. Cuma aku amat2 terkilan dgn keputusan dan tindakan dia. Skrg kalau tjumpa kt toilet ke surau ke, aku tetap tegur dia la..at least kata hai. Dia pun jawap gak cuma tak la mesra mcm dulu lg. Allah je Maha Mengetahui apa yg aku rasa. Kalau terjumpa dia dan geng2 br tu kt kantin lak, tgh ketawa2 bagai dan nampak hepi sgt2, aku kdg2 sedih tp dlm masa sama hepi sbb walau dia dah buat mcm aku tk ujud lg, tak ajak g makan (huhuhu cedih g makan sowang2 je tau), hepi sbb dia nampak hepi tanpa aku. Bg aku biar dia buat apa yg bleh bg dia hepi dan biar dia dpt bsama org2 yg bleh buat dia hepi.

InsyAllah tiap kali teringat dia aku doakan Allah beri segala yg terbaik pd dia, suami dia dan anak2 dia dan moga Allah memberkati, memberi kebahgiaan dan kejayaan pd dia sekeluarga di dunia dan akhirat. Moga thn 2014 nanti memberi segala yg terbaik dan termakbul apa juga permintaan dan impian dia sekeluarga. Aminnn...

Aku pulak amat2 berharap thn 2014 ni persahatan kami akan pulih mcm dedulu.

Thursday, 19 December 2013

Joe oh Joe..

Salam..my dear blog n frenz..

Aku nk citer ni. Sejak akhir2 thn ni kan sumer nk kejar wt payment2. So aku n the gang balik lambt ari2 gak la.

Tp pengalaman ptg smalam memang aku tk leh lupa arr. Cenggini citernya..aku tgh wt keja, time tu tinggal aku ngan Sara je..kwn2 len da balik. Sara lapau lak da lewt ptg kan. Dia ajak aku g admin nk panaskan burger dia pasal pantry sana ada byk kemudahan n gadjet2 nk memasak bagai. Pantry kt bahagian teknikal ni (kami unit bangunan) takat ada peti ais n cerek elektrik je.

Maka kami pun bekemas2 brg2 kami, off kan komputer, lampu2 dan tutup pintu2. Masa kami bejalan kt koridor nk g admin, tetiba langkah kami terhenti pasal tekezut bangat tgk ada lembaga tgh bejalan atas hand railing koridor tu. Aku panik dan takut, terus lari pecut 100 meter..sambil jerit "lari Sara lari" kt Sara yg ada kt blakang aku..walaupun Sara memang tgh sama belari ikut aku bila tnampak Si Joe (beruk) tu. Dlm kepala aku teringat tandas kt tepi tangga blakang. Kami terus masuk tandas pompuan. Dpt masuk je aku tergerak hati nak tahan pintu tu dan..tetiba mcm ada org tolak pintu tu..kuat gak aku rasa dia tolak pasal aku yg tahan pintu tu kan. Sara kata kot2 Faizul (kawan kami) yg tolak pasal dia pun geng balik lewat ngan kami selalu. Tp bila tringat Faizul da lama balik, kami agak mesti Si Joe tu yg tolak pintu.

Lama gak kami dok bertapa dlm toilet pasal takut nk kluar. Terbyg kot dia ada dok kt dpn toilet tu kan. Seb baik hubby Sara tipon kata da sampai kt bawah. Terus Sara citer dan suruh hubby dia naik tlg tgk kan ada tak beruk tu kt luar toilet tu. Bila hubby Sara da tgk dan kata bleh kluar, kami pun kluar. Tp dlm hati takut! Mau tak takut badan beruk tu besar, teringat gigi dia yg tajam lg menakutkan!

Rupanya dia masih ada kt ujung bgnan pejabat kami. Cepat2 kami g admin. Dr admin kami perhati je. Tgk beruk tu masuk lak kt bilik meting! Aduyai abes la di sepah2 kn nanti mana2 bekas2 makanan kt pantry atau meja. Cepat2 kami minta abg Yus yg ad lg kt admin. Abg Yus g sana dan tgk2 beruk tu tgh mencr2 makanan. Timbul lak ksian kt hati aku kt beruk tu. Lapar dia agaknya. Maklum la da byk pembangunan, kwsn tempat tinggal dan makanan utk spesis dorang mesti da makin kurang. Pastu bila ternampak abg Yus dtg, terus beruk tu melompat kluar dr opis kami.

Gitu le citer pengalaman aku ngan Sara di kejar Si Joe, beruk tu. Mlm tu kwn aku Farahana watsup kt aku gambar beruk tu tgh meniti hand railing koridor kt pejabat Tanah tingkat satu. Farahana citer kt aku, masa dia nk balik kul 5.30ptg tu Si Joe tgh intai2 kt pejabat Tanah tkt satu tu. Korang tgk gambar yg aku da edit tu. Kt dlm circle no.2 tu Si Joe meniti hand railing koridor pejabat Tanah tkt satu. Dlm circle no.1 lak staf2 pej.Tanah tgh halau Joe. Aku agak pastu Joe naik opis kami kt tingkat tiga time kul 6 lebih masa aku ngan Sara da nk g admin tu. Lepas ni aku harap Joe tu jgn la dtg lg kt opis aku..huhuhu..

Wednesday, 20 November 2013

Cemburu dan kagum..

Salam buat sesiapa pun yg mungkin menjengah sekejap blog ni. Arini nk share satu kisah perjalanan kehidupan seorg anak muda yg bg pendpt saya amat bertuah dan amat menghargai erti kehidupan yg Allah kurniakan. Beliau yg saya ialah arwah Ahmad Ammar.

Sbelum ni, saya tak pernah kenal pun siapa adik Ahmad Ammar ni. Smalam, masa saya dok layan fb, ada antara kwn fb saya upload video tentang arwah. Dr situ lah saya mula berminat nk tau lebih lanjut kisahnya. Maka saya pun mencr fb arwah dan mula membaca satu persatu nukilan, luahan dan juga gambar2 arwah dlm wall fb nya. Kemudian saya follow fb beberapa kenalan dan saudara terdkt arwah termasuk ibunda arwah iaitu Pn.Azlina Aziz, utk mengetahui lebih mendlm latar belakang, keluarga, kwn2, pendidikan, aktiviti2 kemanusiaan dan segala yg berkaitan dgn arwah. Dr situ memang say akui selayaknya arwah mendpt penghormatan sebegitu di penghujung hayatnya. Jd pd yg tk tau lg siapa arwah, apa antara aktiviti yg dilakukan selama beliau hidup dan lain2nya, saya nk share di blog saya yg tk sberapa ni..

AHMAD AMMAR IALAH...Seorang anak muda yang telah di lahirkan 20thn lalu iaitu pd 1993. Beliau merupakan anak ke empat dan satu2nya anak lelaki Tuan haji Ahmad Azam Abd Rahman dan Pn Azlina Aziz. Ayahnya bekas Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM).

Beliau merupakan pelajar sangat cemerlang SPM di RMC, namun memilih menyambung pengajian di bidang Sejarah di Turki, untuk menjadikan dirinya bakal pemimpin negara  yang pakar dalam sejarah khususnya Sejarah Uthmaniyyah, beliau juga fasih bertutur dalam bahasa Turki. Biasanya orang mengalun suara mengaji al quran sekadar menjadi halwa telinga, namun tidak anak muda ini...beliau akan mengaji dalam jangka waktu yang panjang sebelum keluar rumah.

Sept lalu, beliau telah menyertai misi kemanusian ke Syria, letupan kiri dan kanan tidak di hiraukan. Ammar begitu cekal untuk menyertai misi itu hinggalah dia selamat pulang ke Turki. Sejak beliau pulang dari misi itulah, rakan2nya mengelarnya 'syahid yang tertangguh'.

Beliau mengalami kemalangan jalanraya dan pergi meninggalkan kita pada 2 November 2013 yang lalu, Istimewanya anak muda ini, dapat dilihat selepas dia pergi meninggalkan kita, apabila beliau telah di semadikan di Perkuburan Eyub Sultan mengadap laut Goden Horn. Tanah perkuburan ini menempatkan lebih 60 jasad para sahabat nabi, auliya', panglima uthmaniyyah dan orang2 kenamaan di sana. Ini bermakna, beliau adalah satu2nya rakyat Malaysia yang di tempatkan di perkuburan itu.

Beliau seorang anak muda yang aktif,dan bercita2 untuk mati syahid. Dari pengamatan kita, beliau hanyalah seorang anak teruna yang normal,macam anak2 muda yang lain juga, cuma sikap perihatin pada masyarakat selain rajin menyumbang tenaga dalam apa jua aktiviti kemanusiaan yang di adakan. Beberapa kali menyertai misi kemanusian. Beliau bercita2 tinggi dan sering cuba menjadi anak muda yang cemerlang!

(Petikan dr blog/web rakan2)

Berikut adalah catatan Almarhum pada wall FB beliau:
"Tidak beriman seseorang kamu selagi mana dia tidak mengasihi saudaranya sebagaimana dia mengasihi dirinya sendiri" HR Bukhari.
Gambar ini ditangkap di sebuah hospital yg menjadi tempat aku menginap ketika berada di Syria pd 29 September lepas. Waktu ini, aku duduk termenung beberapa ketika sehinggakan tak sedar mata sudah bergenang dgn air mata. Sungguh aku berasa sebak dan pilu setelah berbual ringkas dgn seorang pak cik yang melayan kami ketika berada di situ. Pak Cik itu sentiasa tersenyum ketika berbicara dgn kami tapi aku dapat rasakan sesuatu dari pandangan matanya. Lalu tanpa ditanya beliau menceritakan yang dua anak perempuannya yang lebih kurang sebaya aku telah syahid akibat terkena letupan bom tentera Asad tidak lama yang lalu. İnnalillahI wa inna ilaihi rajiun, barulah aku mengerti rupanya pandangan itu merupakan pandangan penuh rindu seorang ayah kepada anaknya. Aku dilayannya seperti anaknya sendiri. Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Bermula saat itu aku mulai sedar dan memasang tekad sebagai saudara se-Islam aku harus keluar dari zon selesa untuk membantu saudaraku yang menderita di bumi Syam ini. Sungguh hatiku tertinggal di Bumi Syam!

(***catatan ini telah Almarhum nukilkan di FB pd 14 Okt lalu, hampir 3 minggu sebelum kembali ke pangkuan rahmat Ilahi...)

Begitulah antara kisah2nya, pendpt peribadi saya pula, malu, cemburu dan kagum. Malu sbb diri masih kurang dlm menyumbg sesuatu yg bermakna di jalan Allah ini sptmana arwah begitu byk sumbgn dlm keja2 aktiviti amal dn kemanusiaan dan dlm usia yg masih muda pula. Cemburu sbb pengakhiran hayat arwah mendpt 'berjiran' dgn para syuhadah, ulamak dan yg paling bharga antara makam sahabat Rasulullah iaitu makam Abu Ayyub Al-Ansori. Kagum kerana arwah anak muda Islam dr Malaysia yg begitu cemerlang pencapaian akademiknya dan mendpt penghormatan sedemikian. SubhanAllah!

Al fatihah...

Thursday, 10 October 2013

TIPON AKU ROSAK...HUHUHU...

Salam n apa khabar blog ku? Lama dah sgt aku tk jenguk2 kau. Rindu la pulak. Blog, kali ni aku nk ngadu kt kau...tp aku rasa nk nangis pun ada ni...huhuhuuuu...tipon aku da rosak...aku tk dpt nk meluahkan rasa semudah dihujung jari lg kt kau..ni aku tpaksa guna opis aku nye pc. Salah aku gak sbb bg anak aku yg kecik tu guna...udah dia menjerit2 naik bingit tinga aku maunya aku tk bagi dia guna..." ibu, nk tipon, nak men Gem" anak aku kata kt aku. Bila aku kata tak boleh, dia jerit2 mcm kena dera jek bunyi nya. Aduyai...Lama2 bila tk makan2 dek pujuk, aku pun tpaksa bg dia. Tup2 bila malam, masa aku nak lepak2 nk tgk FB ker blog kwn2 ker, tgk2 kaler skrin tpon aku gelap jek. Puas aku buat mcm2 tp tetap mcm off je tpon aku tu. So aku tau da rosak ler jawapnya...

Malam esoknya lepas keja, masa on the way nk balik keja tu aku singgah kt Plaza Alam Sentral tmpt aku beli tpon tu. Terus ke tuju kt booth Samsung, kedai tpon tu..pompuan cina tu belek2 tpon aku tu, dia pelik sbb tkde kesan2 terjatuh mcm retak ke apa...aku tgk muka dia berkerut2 konpius...pastu dia suruh aku tinggalkan tpon. Dia kata akan tlg antar kt Waranty Department dorang sbb tpon aku tu masih under waranty...pehh seb baik...aku tanya gak dia kalau kena byr berapa? Pompuan cina tu kata lebih kurang RM680.00. Apa!!! Terus dlm hati aku berdoa jek mudah2an tk kena pe2 byrn ler...kopak aku dibuatnya weiii kalau kena bayar!!

Maka aku pun tk ler dpt lg nk jenguk2 FB dan blog2 pebret yg slalu aku lepak2. So wt masa ni aku guna tpon Nokia lama yg tkder kamera pun tu!! Aduyai rasa mcm susah lak tkdpt guna rangkaian2 berteknologi canggih mcm watsapp ker...FB ker...nk surf tenet ker...nk taip mesej pun asyik tersalah tekan jek!!!

Ni anak aku tu dok tanya je.."Ibu mana tpon?" Aku kata je da tkde, da rosak. Tp biasa la bebudak kan kalau bertanya mau nya tk sah kalau tak bertanya byk2 kali..puas ler asyik ulang jwpan yg sama...ala mcm iklan budak tanya burung apa kt ayah dia tu..ingat tak?..Budak tu tanya byk2 kali kt ayah dia soalan yg sama..."Burung apa ayah?" Ayah dia pun sabauuu jek menjwp byk2 kali jwpan yg sama, "Burung Tiong..." Haa...cmtu ler anak aku tu...hehhehe..kdg2 terhibur gk dgn karenah anak2 kecik ni kan...

Hmmm...ok la tpon...dua minggu lg bleh ler aku giat ber FB dn tgk blog2 kwn2 aku...InsyAllah...so sabauu...


Tuesday, 17 September 2013

Jam Tangan vs Gelang Tangan

Salam my dear blog. Mcm biasa aku makin malas nk update n share anything dgn kau blog. Aku perlu memotivasikan diri sendiri dan mencr inspirasi utk meluahkn apa2 yg terlintas difikiran aku atau apa2 yg terbuku di lubuk hati aku ni pd kau blog.

Tp br2 ni masa aku bercuti hari Malaysia kt kg aku di Melaka, nk jd kn cerita, hubby aku tgk surat khabar lama. Pastu dia kata kt aku cmni, "Yangg (aku le), ni la jam tgn yg ayah (ayah dia) nak dah lama dah. Ayah memang penah ckp kt abg, kalau abg ada rezeki duit berlebih satu hari nanti, dia nak abg belikan jam brand ni la (sambil tunjukkan kt aku jam tgn brand TITUS)." Disbbkan aku ni org kampung yg asal2 dulu miskin, so aku tk de pendedahan langsung dgn jam2 tgn yg ber brand2 ni. Asal ada jam, ok dah bg kami. Suami aku bgtau kt aku yg harga jam tu (sptmana yg dia cr kt pakcik google) regernya lebih kurang 1k lebih. So aku pun tetiba saja2 nk mintak jugak pulak utk diri aku (gurau2 je pun). Kau tau blog, suami aku ckp apa? Dia kata, "Hmm... taknk lah! Dulu bg dah gelang tgn (sempena anniversary), tp Ayang hilang kan pulak..taknk bg lg la hadiah yg mahal2 ni..rugi..rugi", dia kata kt aku. Memang aku ngaku dulu dah ter hilangkan gelang tu tp aku tak sengaja kan...pastu ntah knaper tetiba je aku rasa terkecil hati ngan kata2 dia tu. Pasal mcm takut rugi dr nk bg aku hadiah.

Mula la aku pikir mcm2. Aku buat tersenyum2 kt dpn dia. Tp dlm hati sedih ooo.. So blog, kau je tmpt aku meluahkn rasa ni. Aku akan pujuk pelan2 hati aku ni. Takpe. Huhuhu. Patut la selama ni (ceh mula la aku nk mengimbau perkara2 sbelum2 ni), aku perasan dia da takde bg2 lg aku apa2 hadiah yg berbentuk brgan la. Bila time besday aku atau anniversary, dia ajak makan2. Huwaa..cedey..

Tetiba tgh aku layan cedey2 ni kt kau blog, anak aku yg kecik yg tgh syok tido ni aku tgk meresah je pulak. Tk tenang jap aku nk 'ber dua-dua an' dan bercerita cerita an ngan kau blog. Anak aku mcm sama tau hati ibu dia ni cmner. Aku tgk laki aku syok je tido ni. Makin lama makin anak aku resah. Aku musykil dan mula menyiasat tgk2 kt bdn dia dan alamak!..Ada bau acemm!.. adus kau memerut time tido rupanya anak ku! Alahai bertuah btol. Aku apa lg..mula wt operasi ops nyah bhn buangan kt dia. Hehehe..

K, skrg da selesai ops nyah bhn buangan anak aku, maka aku nk sambung berceloteh ngan kau blog. Tp lepas aku wt operasi kt anak aku td kan blog, ntah kenaper tetiba aku menung jap, tgk je muka hubby aku yg tgh tido ni, rasa da tk de rasa nk cedey2 td pulak. Timbul rasa syukur Allah bg aku nikmat semua ni. So aku muhasabah diri aku yg kdg2 ikut hati sgt ni. Aku kata pd diri, biarla tk dpt hadiah2 cmtu asal aku BAHAGIA dan MENSYUKURI NIKMAT YG DIPINJAMKAN UNTUK SEMENTARA NI. Itu lebih amat2 penting..sbb betapa ramai org yg kaya harta benda tp amat2 daif KEBAHAGIAN DAN KETENANGAN. So aku pun mula rasa da ngantuk ni. Bye2 blog ku cayunk. Nanti bebila free, aku 'borak2' ngan kau lg ye.

Eh jap. Sbelum aku tido, ni aku nk gak bg contoh gelang tgn yg hilang dulu tu. Aku cr kt google gambr tu. Tp bleh la skit2 ada rupa gelang tu la.

K. Wassalam.